Julkaistu

Mikä on Bullet Journal? Näin pääset alkuun!

Bullet journal on noussut maailmalla ilmiöksi, joka on hurmannut ihmiset kuin konmari konsanaan.

Mistä on kyse, miksi se on niin koukuttavaa ja ennen kaikkea: miten päästä alkuun?

 

Mikä bullet journal?

Bullet journal on uudenlainen tapa merkitä asioita ylös perinteiseen muistikirjaan. Se on kätevä ja koukuttava keino pitää samaa aikaa paperista kalenteria, päiväkirjaa sekä muistiinpanovihkoa.

Menetelmän on kehittänyt yhdysvaltalainen Ryder Carroll, jonka kattavaan bullet journal –sivustoon voi tutustua täällä.

Bullet journalin pitämisessä vain luovuus on rajana, ja niitä on yhtä monta kuin niiden pitäjääkin. Käytännössä bullet journaliin voi merkitä kaiken minkä tarpeelliseksi, mutta perinteisesti bullet journalista löytyy aina seuraavat asiat:

Sisällysluettelo

  • Bullet journalin alussa oleva listaus eri sivuilla olevista asioista, jonka avulla kirjaa on helppo selata ja löytää oikeat sivut. Sisällysluetteloa täydennetään sitä mukaa, kun bullet journal täyttyy.

”Avaimet” (=merkintäikonit)

  • Symbolit, joilla merkitään esimerkiksi tapahtumat, tehtävät, merkkipäivät, yleiset muistiinpanot sekä tärkeät huomiot. Symboleina voi käyttää esimerkiksi bullet pointteja, viivoja, asteriskeja sekä nuolia.

Tulevaisuusloki

  • Yksi aukeama, jolle merkitään seuraavan puolen vuoden tärkeimmät asiat helposti silmäiltävään muotoon.

Kuukausiloki

  • Yhden kuukauden tärkeimmät asiat ja päivät yhdellä aukeamalla tai sivulla esitettynä. Kuukausilokia voi halutessaan käyttää perinteisen kalenterin tavoin.

Viikkoloki

  • Viikon tärkeimmät asiat ja tehtävät. Viikkolokissa voi myös seurata ja merkitä omaa toimintaansa kuluvalla viikolla, kuten esimerkiksi liikuntaa tai veden juomista.

Päiväloki

  • Kunkin päivän tärkeimmät asiat, tehtävät ja muistiinpanot.

Asioiden listaaminen systemaattisesti erilaisilla symboleilla erottaa bullet journalin yleensä muista päiväkirjoista ja kalentereista.

Tulevaisuusloki listaa tärkeitä asioita ja päiviä pitkällä aikavälillä (yleensä 6 kk).

Miten bullet journal aloitetaan?

Bullet journalin aloittamiseen tarvitset vain vihkon ja kynän – kaikki muu on ekstraa, jonka määrä riippuu bullet journalin pitäjän omista mieltymyksistä.

Tarkat ohjeet bullet journalin aloittamiseen löydät Ryder Carrollin virallisilta sivuilta:
>> Bullet Journal: Getting Started << 

Itselle sopivin tyyli käyttää bullet journalia löytyy vain tekemällä ja kokeilemalla erilaisia käyttätapoja. Bullet journalin todellinen viehätys paljastuu usein vasta useamman viikon tai jopa kuukauden käytön jälkeen. Suosittelemmekin kokeilemaan tekniikkaa ennakkoluulottomasti!

Kuukausilokia voi käyttää myös perinteisen kalenterin tavoin.

Mitä bullet journaliin tarvitaan?

Yleisin koko bullet journalille on A5-kokoinen vihko tai muistikirja, mutta oikeastaan koko on kiinni omista mieltymyksistäsi. Pienempi opus kulkee kätevästi mukana, mutta suurta kirjaa voi olla helpompi koristella ja kokeilla erilaisia merkintätapoja.

Monet suosivat pisteellisiä sivuja, mutta myös viivoitetut, ruudutetut tai tyhjät sivut sopivat.

Jos bullet journaliltaan kaipaa yksinkertaisuutta ja minimalismia, ei sivuilla tai välineillä ole sinänsä väliä. Jos taas tietää haluavansa hyödyntää bullet journalia käytännöllisyyden lisäksi myös luovuuden lähteenä, kannattaa valita värikkäiden kynien ja koristeiden käyttämiseen sopiva vihko.

Bullet journalin sivuja voi koristella erilaisilla tarroilla, teipeillä, kuvilla ja leimasimilla, jolloin muistikirjasta tulee varmasti tekijänsä näköinen ja sitä on inspiroivaa selailla myös myöhemmin.

Loppujen lopuksi bullet journaliksi sopii oikeastaan minkälainen vihko hyvänsä. Tekniikan teho tulee tavasta edetä ja merkitä asioita, eikä niinkään mistään tietystä välineestä tai erityisistä tuotteista.

Jos inspiroiduit ja sormesi syyhyävät päästä aloittamaan…

Tutustu bullet journaliksi soveltuvien tuotteidemme valikoimaan ja tilaa oma suosikkisi. Valikoima päivittyy tasaiseen tahtiin. Toimitamme tuotteet 1-3 arkipäivässä päivässä, ja pääset aloittamaan oman bullet journalisi heti!

>> Katso Paperipisteen bullet journal -kategorian muistikirjat <<