Luovuus ei ole synnynnäinen lahja tai luonteenpiirre, mikä meillä kaikilla joko on tai ei ole. Sen sijaan luovuus on asia, jonka voi opetella – taito, joka kaipaa harjoittelua, kehittämistä ja ylläpitoa siinä missä muutkin.
Me Paperipisteellä luotamme tässäkin asiassa paperiin ja kynään. Konkreettinen käsillä tekeminen ja oman työnsä jäljen näkeminen ovat molemmat palkitsevia ja nopeita tapoja antaa ajatusten lentää ja luovuuden kehittyä.
Kokeile näitä kikkoja vaikka heti – tarvitset vain paperia, kynän ja muutaman tehokkaan minuutin!
1. Valjasta piirtelyn voima
Piirteletkö usein satunnaisia kuvioita ja kiemuroita kirjekuoren taakse tai sanomalehden reunaan pitkää puhelua puhuessasi ? Samaa hajamielistä piirtelyä kannattaa harrastaa myös palavereissa ja kokouksissa tai silloin, kun ajatukset karkaavat helposti muualle.
Näennäisen kevyt ja päämäärätön piirtely (englanniksi doodling) vapauttaa aivot sukeltamaan syvemmälle mieltä painaviin ongelmiin ja ajatuksiin. Luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä ovatkin piirtelyn avulla kehittäneet monet suuret ajattelijat Einsteinista Steve Jobsiin.
Lisää aiheesta:
Sunni Brownin TED-talk Doodlers, unite!
Sunni Brown: The Doodle Revolution
2. Ota käyttöön luonnoslehtiö
Hajamielisen ja epämääräisen piirrustelun lisäksi myös keskittyneempi luonnostelu on loistava tapa kehittää luovuutta ja havainnointikykyä. Luonnostellessa silmä oppii havainnoimaan asiat ja esineet sellaisina kuin ne oikeasti ovat, jolloin yksityiskohdatkin painautuvat mieleen tehokkaasti.
Tee näin: Hanki laadukas kynä sekä kevyt luonnoslehtiö tai -vihko, jota on mukava kantaa mukana. Ala luonnostelemaan ympärilläsi olevia esineitä tai näkymiä aina, kun siihen on edes muutama minuutti aikaa.
Älä kanna huolta luonnosten tasosta tai taidokkuudesta. Alussa homma tuntuu aina hankalalta eivätkä etenkään ensimmäiset piirrokset taatusti näytä tismalleen siltä, miltä toivoisit niiden näyttävän. Piirrä silti.
3. Kokeile 30 ympyrän testiä
30 ympyrän testi on nopea luovuusharjoitus, jonka Tim Brown esitteli TED-puheessaan Tales of Creativity and Play.
Tee näin: piirrä 30 ympyrää paperille. Ympyröiden koolla ei ole väliä. Aseta sitten itsellesi minuutti aikaa piirtää mahdollisimman monta ympyrää asioiksi ja kuviksi. Ympyrästä voi tehdä esimerkiksi auringon, kellon, jäniksen tai jakkaran. Huomioi minuutin aikaraja ja anna mennä – pääasia on saada mahdollimman monta ympyrää muunnettua.
Suurin osa ihmisistä ei ehdi liiallisen itsekriittisyyden vuoksi muuntaa kaikkia 30 ympyrää minuutissa. Monilla on tapana jäädä miettimään piirroksen tasoa, järkevyyttä tai omaperäisyyttä sen sijaan, että annettaisiin ajatusten vain lentää. Tämän harjoituksen voi toistaa tasaisin väliajoin ja testata, kuinka monta uutta ideaa saa seuraavilla kerroilla aikaiseksi.
4. Opettele uusia käsialoja
Oma käsiala on melkein kuin DNA:han koodattu: se tulee selkärangasta. Kun käden pakottaa kirjoittamaan tutut kirjaimet ja sanat uudella tyylillä, voi samalla avautua uusia tapoja ajatella.
Tee näin: Kokeile kirjoittaa sama sana 5-10 eri fontilla. Leveästi, kapeasti, koukeroisesti, kaunolla, tekstaten, sanomalehtien fontilla… Kirjoita uusilla fonteilla myös kokonaisia lauseita. Tyyli on vapaa. Verkossa esimerkiksi dafont.com-sivustolta löytyy tuhansia erilaisia fontteja, joita mallintaa kynällä ja paperilla.
5. Kanna mukanasi aina muistikirjaa ja kynää
Luovuuden kehittämiseen ei kannata odotella otollista hetkeä tai yllättäen iskevää inspiraatiota, vaan tehdä siitä sen sijaan tapa. Jokainen hetki on hyvä hetki harjoitella, kun on valmistautunut.
Tee näin: Kun seuraavan kerran huomaat kaivavasi älypuhelinta esiin ajanvietteeksi, avaa sen sijaan muistikirja ja kirjoita senhetkiset ajatukset ylös. Voit myös piirtää tai kuvailla sanoin lähelläsi olevia esineitä, maisemia tai vaikka ihmisiä. Tärkeintä on, että tartut kynään kännykän sijaan ja ryhdyt tuumasta toimeen!
Katso Paperipisteen inspiroiva muistikirjavalikoima ja päästä luovuutesi valloilleen!